Výběrová káva


Už jste se s termínem výběrová káva setkali? Víte, co ji charakterizuje?

Výběrová káva je definována jako nápoj připravený ze své základní složky, tj. kvalitní kávy. Takovou kávu spotřebitel posuzuje jako produkt nadstandardní kvality s výraznou chutí a charakterem odlišným od běžně nabízených káv. Základem jsou kávová zrna, která byla vypěstována ve vybraných oblastech a musí splňovat ta nejpřísnější kritéria pro zelenou kávu, její pražení, skladování i přípravu.” - www.scae.com

V naprosté většině případů jde o zrna odrůdy arabica, která pochází z přesně dohledatelných zdrojů. Standardem je fair trade, nebo často i tzv. direct trade, kdy pražírny nakupují přímo od farmářů a nejen, že farmářům zaplatí více, ale zároveň si mohou dokonale hlídat kvalitu produktu (příkladem je česká pražírna Doubleshot).

Důležitým faktorem je i čerstvost výběrové kávy - bez přidaných konzervačních látek totiž pražená kávová zrna začnou maximálně po měsíci výrazně ztrácet aroma i chuť. Kavárny s výběrovou kávou proto odebírají čerstvou kávu buď přímo z lokálních pražíren (což je náš případ), nebo si ji samy praží.

U šálku správně připravené výběrové kávy poznáte, jaká je skutečná chuť kávy. Objevíte její ovocné, čokoládové či oříškové tóny, aciditu i specifické aroma. Stejně jako kvalitní čaj i výběrová káva nabízí stovky různých podob a je jen na vás, chcete-li se vrhnout do jejich objevování, nebo raději zůstat u stále stejných hořkých "komerčních" káv s neznámým původem. My jsme si vybrali tu zábavnější cestu.

Více se můžete dočíst například v perfektně zpracovaném článku na stránkách Kávových listů) nebo na webu pražírny La Boheme Café.